Tuesday, January 17, 2012

16 Fakta tentang bayi ♥

kalau ditanya pada saya, dalam dunia ape yg paling comel, jawapan pertama yang saya akan terfikir ialah bayi.... since i've got a little sister which is jarak umur dgn saya adalah 18 tahun, so saya berpeluang merasa dan belajar cara2 penjagaan bayi.. dan my mom pnh mengajar cara2 memandikan bayi dan menjaga bayi.. apa yg paling saya suka tentang bayi ialah keletah mereka dan haruman mereka... org tua2 kata bayi ni membawa haruman syurga sbb mereka ni tiada dosa.. so bau mereka sgt2 harum... i am really addicted with baby and also babies stuff such as their cute stokin n their cute cloth walaupun saya masih bujang trang tang tang hehehe... back to the topic..  td mase tgh surfing internet i've found 16 fakta menakjub tentang bayi baru lahir yang mungkin kita tak tahu...




  • Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan




  • Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu. 




  • Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.




  • Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.




  • Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.




  • Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.



  • Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.




  • Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan




  • Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.




  • Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.




  • Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.




  • Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.




  • Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.




  • Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.




  • Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.




  • Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.



  • ni lah my little sis (suhana sofia) dan my nephew (mohd izzal qusyairi)

    cute kn ♥


    UNTUK INFO TENTANG BAYI YANG SELEBIH NYA BOLEH JUGA BACA DARI SINI

    p/s: tahniah untuk kwn2 yg baru saja melahirkan anak bulan ini, antara nya my best friends syahfira and kak laili =) .. wahh bila la nak merasa berumah tangga dan ade anak sendiri.. mesti best... 

    2 comments:

    ciklaili.com said...

    terima kasih Lin..

    jgn risau, dah habis belajar nnt dah boleh kawin - jadi isteri & ibu yg baik :)

    elin.shazlin said...

    welcome .. =) insyaAllah kak laili... =)