Thursday, March 8, 2012

HUJAN ~~

Hakikatnya, hujan itu satu rahmat.

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang mengembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringaT(mengambil pelajaran daripadanya)." (Al-A'raf: ayat 57)

Sebenarnya hujan terlalu banyak manfaatnya. Antara lain membersihkan udara, menyuburkan tanaman dan membekalkan air ke empangan.

Bila hujan turun, rahmat turut dilimpahkan buat sekalian manusia. Oleh sebab itu, Nabi pernah berpesan bila hujan turun, doa mustajab. Jika diperhatikan di zaman sekarang ini, hujan boleh dikatakan turun setiap hari. Maknanya setiap hari ada masa untuk doa-doa menjadi mustajab. Justeru, mengapa melepaskan peluang dengan keluhan yang sia-sia di saat pintu-pintu di langit sedang terbuka? 

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah" (al-Qamar: ayat 11) 

Dalam ilmu tasawwuf dan ilmu fardhu ain juga ada mengingatkan kita tentang kebijaksanaan Allah. Maka tidak perlulah kita persoalkan kerana Allah tahu bila untuk diturunkan hujan, kenapa perlu hujan, dan banyak mana atau selama mana untuk diturunkan hujan itu.


"Dan Kami turunkan hujan dari langit dengan sukatan yang tertentu,serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi; dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya." (Al-Mukminun: ayat 18)

Rupa-rupanya Allah turunkan hujan ADA SUKATAN. Sekarang ini barulah kita tahu bahawa Allah turunkan hujan lebat itu juga bersebab. Kemudian, air hujan itu akan disimpan di dalam bumi. Selama mana? Itu semua rahsia Allah. 


"Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air dan pemindah benih; maka dengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian Kami berikan kamu meminumnya; dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau) menyimpannya." (al-Hijr: ayat 22)


Dari Sahl bin a’ad Radhiyallahu ‘anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda.
“Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan”. (Mustadrak Hakim dan dishahihkan oleh Adz-Dzahabi 2/113-114).

No comments: